Úterý, 16 července, 2024
Kultura

Lubyn.cz z Blanska vyráží na busking vandr

S kytarou a batohem na zádech. Písničkář vyjede na neobvyklou cestu vlakem po všech krajích Čech a Moravy koncem června a vrátí se začátkem srpna.

Busking je pro mnohé neznámé slovo. Jak bys jednoduše vysvětlil o co jde. 

Busking je pouliční umění. To je nejjednodušší odpověď. Buskerem může být například žonglér, akrobat, harmonikář. Nebo v mém případě kytarista, který hraje na ulici, v podchodu nebo jinde na veřejnosti. Většinou neplánovaně, spontánně. A přiznám,že mé zkušenosti s buskingem jsou velice malé a bude to pro mě nová zkušenost. 🙂

Má tvůj plán souvislost s omezením kulturních akcí a možnosti cestovat? 

To právě nemá. Plánovat jsem začal už začátkem letošního roku. Prvotní myšlenka je však už někdy z  listopadu 2019. Poslouchal jsem rádio a moderátor před odvysíláním písně od skupiny Kamelot, zmínil jejich turné tuším z roku 2009,  kdy jeli v tahu 110 koncertů. Vím, že Kamelot je jiná liga, ale tehdy mě napadlo, jestli by byl písničkář schopen odehrát něco v podobném rázu. Můj původní plán byl hrát 366 dní, pak 110. Nakonec je to 34 dní, ale zato 67 vystoupení, každý den dvě, pokaždé v jiném městě.

Busking je vlastně také jeden z nejstarších způsobů jak se uživit a přitom si užít cestovaní. Předpokládáš, že si hraním a zpíváním vyděláš na cestu a jídlo? 

Vystoupení mám poskládané jen z autorských písní, což je v tomto trochu nevýhoda. Bude mnohem těžší kolemjdoucí zaujmout, než kdybych hrál nějaké známé pecky. Uvidíme. Klóbrc před sebe dávat budu. Myslím, že už jen jako rekvizita je to dobré. Ale nepočítám s tím, že vydělám. Kdyby mě ale někdo chtěl podpořit a třeba si dopředu objednat soukromý koncert Lubyna.cz do své ložnice, nebo si koupit tričko „po zelené“, taková možnost je a budu rád. Více informací najdete na mém FB.  Tam je vše popsáno.

Máš  vystoupení předem domluvená? 

Jak jsem zmínil, nejedu úplně na blind, což souvisí s propagací. Díky tomu, že hraji  své vlastní písně, jsem se vyhnul poplatkům pro OSA (Ochranný svaz autorský) a můžu kdekoliv uvádět konkrétní data, čas vystoupení a všelijaké další informace o mém hraní. Ukázalo se, že jsou města a obce, které mému chystanému počinu nejsou naklonění. Mám pevně daný plán, chci přijet na místo a zahrát, a né se dohadovat s policií. Proto mám do všech plánovaných 67 měst povolení. Toto zabralo nejvíce času a ještě teď řeším nějaké zábory veřejného prostranství. Všichni čekali jak dopadne situace ohledně koronáče.

Každý den  mě čekají dvě vystoupení zhruba po 40 minutách. Většinou na  hlavních náměstích, jsou města, která mě uvádí i v měsíčních programech. Taky dvě kavárny, to  už je ale jakoby třetí koncert toho dne. Řekli si to mezi sebou a našli v tom výhody namísto problémů. Toho si vážím. Nabízí se otázka, zdali zvládnu všechno uzpívat a odehrát. Věřím si, že ano.

Proč zrovna v termínu 30.6. -2.8.2020? 

Termín je prostě spočítán, aby to vyšlo na počet dní dovolené. Sice muzika je pro mě číslo jedna, ale do práce chodím jako každý jiný. Je to hlavně červenec, bude teplo a to i v noci. Tam myslím směřuje tvá otázka, že? Celou cestu jedu vandrem a k tomu patří i spaní pod širákem.

Víc než měsíc spaní pod širákem?

Počítám s tím, že budu spát venku vlastně celou cestu. Na to se těším hodně. To je další kus svobody, stejně jako samotný busking. Mám to však přece jen trochu omezeno tím, že cestu mám předem danou. Ale nebudu se bránit, když mně někdo nabídne nocleh. Ba naopak 🙂 Stejně tak budu moc rád, když se ke mně po cestě třeba někdo přidá. Jak na hraní, tak i na vandrování. Mapku a kdy a kde zrovna budu, najdete na mém webu
lubyn.cz 

Podle čeho jsi vybíral jednotlivá místa? 

Cestu jsem plánoval tak, aby byla sjízdná vlakem. Ve srovnání s autobusy, vlakové spoje lépe navazují a cestujícím dávají mnohem víc prostoru na cokoliv. Vychází to něco málo přes 2700 km a  to pouze v rámci naší republiky. Snažil jsem se to naplánovat tak, abych projel všecky kraje. Města a obce jsem vybral ze zvědavosti, buď jsem tam dlouho nebyl a nebo nikdy nebyl. Nechci teď tvrdit, že budu stíhat prohlídky památek a okolí. To opravdu nevím, hlavní plán  je ve všech  místech ukázat svou tvorbu a doufám, že zaujmout… 🙂 Mám snad výhodu, že Lubynů moc není 🙂

Složil jsi přímo pro tenhle vandr nějakou písničku? 

Písničku o cestě ještě nemám, dobrý nápad, díky. Zamyslím se nad tím.

Budeš skládat i na cestě? 

Pevně v to doufám. Třeba ve středověku se chodívalo na vandr po vyučení třeba i na 5 či 6 let. To, aby učni získali zkušenosti a mohli pak vyrobit mistrovské dílo. Mám v refrénu jedné písně text: ,,Je nám nádherně pod širým nebem, kde múzy trousí lásku a my berem“.    To by mohla být i odpověď na tuhle otázku.

34 dnů na cestě, každý den jinde. Nepochybně tě čeká spousta zážitků. Budeš si je nějak zaznamenávat, aby se  nepomíchaly ? 

Budu natáčet a fotit. Plánuji krátké reporty z průběhu cesty na Instagramu a Facebooku,  ale to hlavní přijde až doma v Blansku. Dostal jsem prostor k samostatnému recitálu na festivalu RAJBAS 2020. Koná se o víkendu 20.-22. listopadu a  letos bude mít zaostřeno na Tuzemsko, tak se moje zážitky snad budou hodit. 

Milan Daněk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..