Úterý, 16 července, 2024
Kultura

Blanenští na Portě

Kdo se řadí mezi folkaře srdcem i duší, má rád trampskou muziku a podobné žánry, jistě zná soutěžní hudební festival Porta. Kdo jej nezná, přestože je mu tato hudba blízká, určitě by si měl na Portu někdy zajet. To se letos podařilo mladé blanenské kapele aKamarádi, a to dokonce soutěžně. Do soutěže se nominovala vítězstvím v jihomoravském kole Porty, které se uskutečnilo v dubnu.

Je tedy pátek 28. června a aKamarádi vyrážejí v dopoledních hodinách z Blanska směrem D1. A já s nimi. Bez vtípků by to s touto partou snad ani nešlo, takže je víc než jasné, že nás čeká veselý víkend. Hned po ubytování v penzionu v Mníšku pod Brdy se muzikanti chopí svých nástrojů a přehrají si svůj soutěžní i nesoutěžní repertoár.

Třídenní festival se koná v Lesním divadle v Řevnicích u Prahy, letos již podvanácté. Celkově má Porta více než padesátiletou tradici. Jak název divadla napovídá, areál se nachází skutečně v lese. Člověk by to ani nečekal – poměrně velké zastřešené podium, na němž první kapely začínají hrát v pátek v podvečer. Rozlehlé hlediště s dřevěnými lavičkami. Ty nejsou sice úplně obsazeny od samého začátku, ale najít místo před vystoupením Spirituál kvintetu a v průběhu soboty už je problém.

„Zadařilo se nám vystoupit hned v pátek večer jako předposlední kapela, takže jsme hráli těsně před Spirituál kvintetem, který letos zakončuje své působení a v dubnu oslaví posledním výročním koncertem neuvěřitelných šedesát let kapely,“ říká zakládající člen kapely aKamarádi Martin Dyčka z Blanska.

Plné hlediště a hra světel při nočním hraní tvoří skvělou atmosféru. Organizátoři připravili hudebníkům nevšední zázemí plné úsměvů a zvuk špičkové kvality. Nemáte s sebou vlastní bicí soupravu? Nevadí, seženeme! A opravdu seženou.

Každá kapela vystupuje se třemi soutěžními písněmi a mimo soutěž pak odehraje půlhodinový recitál. Ten aKamarády čeká v sobotu dopoledne. Kromě soutěžních skupin na festivalu vystoupí řada známých hudebníků, například Spirituál kvintet, Pavlína Jíšová či Petr Bende, ale také blanenský muzikant Aleš Petržela, který vyhrál Portu před dvěma lety.

Publikum hltá a oceňuje sofistikované vtípky Martina Dyčky a porota neformálně označí aKamarády za největší baviče. „Na stupně vítězů jsme nedosáhli, ale na zážitku to nijak neubralo. Až na místě nám totiž došlo, že nepsanou vstupenkou na festival je zelené oblečení a ideálně banjo, nebo alespoň dobro. Bubeník také nebyl běžnou výbavou ostatních kapel, třebaže náš desetiletý František zářil úsměvem a precizním sólem. Byl to pro nás neskutečný zážitek a už na místě jsme věděli, že je to silný zápis do naší kapelové kroniky,“ popisuje Martin. Záznam z festivalu Porta je možné zhlédnout na YouTube.

Nyní se aKamarádi s nadšením připravují na nadcházející vystoupení. Jejich cílem je bavit sebe i lidi kolem písněmi vlastní tvorby. Zatímco doposud hráli pouze v rámci různých festivalů, o prázdninách se chystá její první samostatný koncert. Ten se odehraje v Blansku na Poduklí 23. července od 16 hodin.

Toto netradiční pětičlenné seskupení složené z muzikantů od deseti do třiceti let můžeme dále slyšet a vidět 14. srpna od 19.15 hodin naživo v rádiu Proglas, 17. srpna na Kaštánek festu v Horní Lhotě a 14. září v Brně na festivalu Starolískoveckej fesťák.

-mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..