Úterý, 16 července, 2024
Kultura

MORAVA PARK FEST 2019

Enable, O5 a Radeček, Lenny, Skyline, Anna K., Mig 21 a Wohnout. Tyto hudební formace se vystřídaly v sobotu 22. června na pódiu v blanenském zámeckém parku, kde se konal čtvrtý ročník festivalu Morava Park Fest.

Návštěvnost festivalu je velice dobrá a podle pořadatelů na něj lidé již z větší míry nechodí třeba jen kvůli jedné konkrétní kapele, ale zkrátka proto, že si chtějí akci užít od začátku do konce. Skvělá muzika je podpořena vynikajícím jídlem a pitím a možností potkat spoustu známých. Dalo by se totiž říci, že festival navštíví každý rok mimo přespolní také velká část Blanska. Z Morava Park Festu se stal rodinný festival, na němž si přijdou na své všechny věkové generace, a který se zařadil mezi nejvýznamnější akce na Blanensku. „Okresnímu městu taková větší akce prostě sluší a jsme rádi, že s ní lidé ve svém kalendáři už počítají,“ říká jeden z pořadatelů Tomáš Mokrý.

„Jedním z klíčových aspektů úspěšnosti festivalu je počasí. To nás podrželo i letos,“ doplňuje Tomáš, který v průběhu festivalu sledoval meteoradary a aktuální vývoj srážek. Mraků bylo kolem našeho města hodně, ale nad městem se vždy rozehnaly. Až na jednu dešťovou přeháňku to bylo příjemné počasí.

Co se týká úspěšnosti kapel, hodnotí ji pořadatelé vyváženě. „Neviděl jsem žádné větší rozdíly v množství návštěvníků pod pódiem při jednotlivých vystoupeních. Neodešli ani po vystoupení poslední kapely a zůstali až do půlnoci s moderátorem a DJ Ondřejem Urbanem,“ pochvaluje si Tomáš.

Přesto se pořadatelé potýkají s jedním zásadním problémem. „Aktuálně ani do budoucna nedosáhneme na největší hvězdy českého a slovenského hudebního nebe,“ zmiňuje Tomáš. Podle něj není prozatím možné je pozvat ze dvou důvodů. Jedním je vysoká cena za vystoupení. Ta u kapel KRYŠTOF, CHINASKI a podobných přesahuje hodně půlmilionovou hranici, a to by se ze vstupného nezaplatilo. „Musíme finančně zajistit šest kapel, které zaplatíme, a které vytvoří kvalitní program pro návštěvníky. S některou z výše uvedených kapel bychom se bavili o částce minimálně 1,2 milionu. Ale řešitelné to je, například sehnáním významného sponzora,“ naznačuje Tomáš Mokrý.

Zásadnější je v tuto chvíli problémový vjezd do parku. Je tam špatný nájezd, se kterým mají kamiony a větší vozy problém. Pořadatelé si tedy nemohou dovolit pozvat je sem z toho důvodu, aby při nájezdu do parku nedošlo k poškození podvozku kapelního vozu s technikou. „Jestli tedy chceme mít v Blansku top hvězdy, je nutné na tomto zapracovat a vjezd do parku upravit,“ říká Tomáš.

Stejně jako loni zahájil festival Otvírák MPF 2019. I letos měli lidé možnost vybrat si z několika hudebních skupin pomocí hlasování na Facebooku. Nejvíce hlasů získala kapela Enable. I v případě dalšího ročníku chtějí pořadatelé dát šanci některé z regionálních hudebních skupin a zachovají možnost, aby si ji lidé vybrali sami.

Program na další rok se snad začne chystat hned po účetní uzávěrce letošního ročníku. „Napřed musíme vypořádat závazky, teprve potom můžeme začít přemýšlet nad případným dalším ročníkem. V případě 5. ročníku chceme zachovat koncept šesti známých kapel a jedné regionální,“ odpovídá Tomáš Mokrý na dotaz, zda už se chystá pátý ročník MPF.

Letos bylo na festivalu několik novinek, například rozšíření relax zóny u rybníčku, kde byla možnost se nechat vyfotit zdarma, zaskákat si na skákacím hradě, absolvovat soutěže, případně si vylézt nafukovací lezeckou stěnu. V horní část parku pak došlo k rozšíření nabídky pokrmů, nápojů a přesah relax zóny i sem v podobě vodních dýmek. „Pokud budou na tyto letošní změny kladné ohlasy, tak je velice rádi zařadíme na další akce, které pořádáme,“ uzavírá pořadatel Tomáš Mokrý.

Informace o festivalu a dalším ročníku můžete sledovat na www.moravaparkfest.cz

-r-

foto: Ondřej Požár

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..