Úterý, 16 července, 2024
Blansko

Podpora kultury v Blansku? Jak pro koho

Z původního plánu udělat pro Blansko kulturní vyžití v podobě rockového koncertu nezbylo vůbec nic, pouze hořkost na jazyku a pocit bezpráví a marnosti. Vinou KSMB a odboru kultury v Blansku jsme přišli o peníze a stovky lidí o skvělý rockový zážitek. Přitom stačilo tak málo…

Všechno by bylo v pořádku a vlastně by nebylo ani o čem psát, kdyby nezasáhla vyšší moc. Dne 12.4. měly v Blansku vystoupit skupiny Alkehol, Morčata na útěku a Saggitari. Občas člověku ale zkříží plány nečekané události. Zpěvák hlavní formace náhle onemocněl a na poslední chvíli (v neděli 7.4.) oznámil, že v dohodnutý termín kapela nevystoupí. Jelikož v této chvíli bylo již vše zařízené, do reklamy, tisku plakátů a dalších organizačních věcí zainvestováno dost peněz, nehodlal jsem se projektu jen tak vzdát a hledali jsme náhradní termín, který by všem seděl. Z několika možných variant nakonec vypadlo jediné datum, a to neděle 21.4.

Žádost o tento termín a zachránění koncertu jsem hned v pondělí 8.4. zavolal paní Stejskalové – kontaktní osobě z KSMB, se kterou jsem podepisoval smlouvu. Ta mi řekla, že musí celou situaci probrat v KSMB, hlavně s panem Langrem (dočasný ředitel). To, že to je jediný možný termín jak na jaře, tak případně na podzim, jsme samozřejmě řešili také.

Během dopoledních hodin mi volala zpátky s tím, že to půjde. Sláva! Upozornila mne však na skutečnost, že se zdraží pronájem z důvodu úklidu. Zde si dovolím říct, že tohle beru od KSMB jako první velký přešlap. Ceník pronájmu je jednotný a nikde se nepíše o tom, že akce v neděli jsou dražší. Nikdy dříve tomu tak nebylo. Nicméně to pro mne v ten moment nebylo podstatné, zvýšený nájem jsem akceptoval a slušně poděkoval s tím, že jdu řešit propagaci, aby se o přesunutí termínu dozvěděla včas veřejnost.

Mimo to jsem musel dořešit kapely, ochranku, předprodej, zajistit personál, zařídit navrácení vstupenek lidem, kterým by nevyhovoval nový termín, přelepit plakáty i zaplacený billboard, zpracovat novou grafiku na Facebook, vyřešit externí dodavatele občerstvení, dodávku piva a mnoho dalších věcí. Ale nevadí, koncert bude, o to nám všem přece šlo.

Jenže pak nastal obrat.

Ve středu 10.4. mi zavolal zastupující ředitel KSMB Pavel Langr. Akci nepovolíme, je zrušena, lidem řekněte, že se ruší pro nemoc a my vám to pak vykompenzujeme na nájmu při jiné akci.

Na můj dotaz, proč se takhle v KSMB rozhodli, mi bylo odpovězeno, že akce nezapadá do konceptu KSMB a Velikonoc v Blansku. Okamžitou osobní schůzku odmítl s tím, že nemá čas, a že rozhodnutí je konečné.

Upozornil jsem jej opakovaně na to, že 21. duben je jediný možný termín, a že mi byl paní Stejskalovou, jeho podřízenou, telefonicky potvrzen v pondělí. O samotnou organizaci se nezajímal vůbec, ani s KSMB jsem předtím nic neřešil, pracovnice mě znají a již jsem několik akcí v Dělnickém domě dělal.

Následně jsem si na Facebooku přečetl ještě pohádku o tom, že KSMB nic nezrušilo, a že jsem mohl koncert udělat přece kdykoli. Když nechám stranou fakt, že diskutovat pod profilem Kino Blansko na Facebooku v této věci není vůbec žádoucí a na úrovni, zbyly mi jako pořadateli pouze oči pro pláč.

Finanční ztráta samozřejmě není příjemná, mnohem více mne ale mrzí, že spousta lidí přišla o skvělý zážitek. Přestože vím, že tahle hudba není zrovna pro každého, část veřejnosti se na něj těšila a soudě dle dosavadního průběhu předprodeje a zájmu o vstupenky by byl Dělnický dům plný až po strop.

A KSMB? Pokud vedení kulturního střediska (nebo města – kdo ví?) vadilo, že by mohl být na Velikonoční pondělí ve městě nepořádek, mohli jsme se přece dohodnout. I na tohle mám personál, a přestože by to pro mne znamenalo náklady navíc, byl bych ochotný na podmínky úklidu ochotně přistoupit. Jenže jednodušší bylo celou akci smést ze stolu a vůbec se se mnou o dalších možnostech nebavit. Takhle si slova o podpoře blanenských soukromých pořadatelů, která byla v posledních měsících tolik slyšet, nepředstavuji ani v tom nejhorším snu.

Tomáš Opluštil, pořadatel akce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..