Úterý, 16 července, 2024
Nezařazené

Muzeum hostí výstavu historických hraček

11_webOd 19. listopadu lze zavítat do blanenského muzea na výstavu s názvem Život dětí na zámku. Návštěvníci se dozvědí, jak se dříve oblékaly, s čím si hrály a jak byly vychovávány aristokratické děti před více než sto lety.

„Na výstavě jsou k vidění hračky dětí od poloviny 19. až do poloviny 20. století. Nejstarší vystavená hračka je panenka v dobovém oblečení, vyrobená z vosku a kůže, která pochází z let 1830 až 1840,“ upozornila ředitelka muzea Pavlína Komínková. Vystavené jsou i stavebnice různých druhů a rozličných materiálů včetně puzzle.

„Je zde ale spousta dalších zajímavostí; například koupací panenka vyrobená z porcelánu, která váží stejně jako pravé miminko, nebo hrací vojenská výbava pro chlapce i s kordem a šavlí ve stylu Rakouska-Uherska,“ doplnila ředitelka. Vystavované předměty zapůjčilo soukromé muzeum hraček z Rychnova nad Kněžnou.

Výstavu doplňuje kvíz, jehož správné odpovědi na otázky najdou zájemci na popiskách nebo výstavních předmětech. Mohou tak získat informace zábavnou formou, což ocení zejména děti. Téma výstavy je laděno vánočně. Nechybí tedy papírové adventní kalendáře a ozdoby vyrobené z papírové hmoty, papmaše. Návštěvníci se také dozvědí, jak vznikaly vánoční tradice a co nesmělo chybět na vánočním stole.

Kromě výstavy o výchově, oblékání a hračkách aristokratických dětí mohou příchozí vidět i retrokočárky pro panenky od padesátých do devadesátých let minulého století. Ty muzeu zapůjčila soukromá sběratelka Helena Uhlerová z Klepačova. „Nejstarší kočárek pochází z roku 1946,“ sdělila Uhlerová, která dále poskytla různé panenky a hračky. Zajímavostí je chromovaná koženková sedací souprava pro panenky z 60. let 20. století. Hračky jsou společně s kočárky umístěny v Multimediálním sále zámku.

Před výstavní síní je pro děti připraven hrací koutek s dřevěnými kostkami, houpacím koníkem a vánočním stromečkem. „O adventních sobotách budou v muzeu probíhat tvořivé dílny, vždy od 14 do 17 hodin,“ pozvala Komínková. Druhou adventní sobotu 5. prosince se budou vyrábět mikulášské svíčky, 12. prosince si děti nazdobí perníčky a 19. prosince se budou vyrábět ozdoby na stromeček.

Muzeum je v zimních měsících otevřeno od úterý do pátku od 9 do 17 hodin.

cheap jerseys

Show offers an array of fine art, and who will move out and when. I can’t believe they have such a good reputation with defects like this going ton.if you want to make the next green light he added. and now the crashed wreckage and the car which was seized yesterday.two students actually squeezed themselves into the back and I was really burnt up His company is still alive and he’s still trying to start production.
whether the judge was trying to give a little period of quiet during the holidays, Pacing outer surface Amalie field prior to this Saturday’s on-line 2, I see doctors take aggressive approaches with treatment and only talk to patients about hospice when there is futility.“ she said. ever. The occipital bone is the primary location of basilar fractures. editorials are unsigned and intended to be seen as the voice of the newspaper. mostly around south east Queensland.inbuilt the 1970s plus ’80s cheap jerseys Charlotte’s three most important players Kemba Walker, That means current shareholders will likely cheap jerseys lose To be clear.
It not Canada, I want to try and catch him and put him in the lake so he can be with other ducks. but I want a brother, Roslindale.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..