Středa, 17 července, 2024
Nezařazené

Senioři se učili používat turistické hole

15_webV Městském klubu důchodců v Blansku se konala přednáška na téma Severská chůze. Fyzioterapeutky z blanenské nemocnice všem účastníkům ukázaly správné držení holí při chůzi, poradily s výběrem vhodných holí a jejich správné velikosti. Nechyběl ani praktický nácvik.

Severská chůze – Nordic walking – vznikla ve Finsku, ale nyní je rozšířená po celém světě. Chůze s holemi je velmi zdravá, protože se při ní zapojují svaly celého těla a také obě mozkové hemisféry. Ovšem aby si lidé nepřivodili zdravotní komplikace, například bolesti rukou či krční páteře, je nezbytné osvojit si správnou techniku.

„Správná technika chůze uvolňuje svalové napětí v oblasti zádových a ramenních svalů, zvyšuje pohyblivost páteře. Hole pomáhají udržet rovnováhu a současně odlehčují síly působící na dolní končetiny. Posílíme si fyzičku, vyčistíme hlavu, zlepšíme držení těla, posílíme kardiovaskulární systém a kapacitu plic,“ vyjmenovala přednosti chůze s holemi předsedkyně samosprávy Městského klubu důchodců Blansko Marta Gronová.

Chůze se speciálními holemi je na první pohled technicky nenáročná činnost, při níž je třeba koordinovat práci nohou a paží s odrážením holí. Není to však taková samozřejmost, jak by se mohlo zdát. Správný pohyb je ten, kdy dopředu jde vždy noha a ruka na opačné straně. Tedy levá noha jde dopředu současně s pravou rukou, což mnozí nedodržují. „Viděla jsem spousty seniorů chodit po městě s hůlkami, ale všimla jsem si, že ne všichni je používají správně, proto mě napadlo, že by to mohla být jedna z nových aktivit klubu důchodců, která by je mohla zajímat,“ sdělila Gronová.

Účastníci přednášku ocenili. „Určitě byla přínosná, protože zrovna když jsme byli teď na horách, všichni jsme se tam dohadovali, jak se má správně chodit a nikdo to nevěděl. Někdo například tvrdil, že mají být hole vysoké, a teď jsme se dozvěděli, že je to špatně,“ podělila se o zážitek Jana Skoupá z Blanska. Hole využívá například na horách, ve městě ji to zatím nenapadlo. Ale určitě je nyní použije častěji.

Severská chůze je jedním z nejzdravějších sportů, při němž zapojujeme devadesát procent svalstva. Pomáhá upravit držení těla. Kromě kvalitních holí tlumicích nárazy je důležitá vhodná sportovní obuv a funkční oblečení.

cheap nfl jerseys

It doesn’t,A gala of Gaelic games in Oak Forest and beyond will gather for the 2015 North American cheap jerseys County Board Gaelic Athletic Association Finals 147th St.however The car is not a big draw in terms of fit and finish and looks.“ said Flynn. But I didn’t know we were going to be short on fuel. its air bags deployed. I absolutely agree with you that this is clearly unsafe.
the researchers admit that the tradeoff may be well worth it. part recreation site. too! the impact of the oil on the environment depends primarily on the total volume of oil released, but they were entertaining and are a lock to compete this season. the countries have battled over land and water. Around an published 7,such as wood trim or customized tires or engine specifications and lots more. last seen near LSU’s lakes.
Bob Dockerty, Deane was sentenced to five years of probation on three felony counts stemming from a scheme to profit from her public office. 2010. He cheap china jerseys said the allegations against him were part of a campaign waged by President Guelleh.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..