Úterý, 16 července, 2024
Nezařazené

Co děti – mají si kde hrát?

ctvDoufám, že se na mne nebude zakladatel Katapultu Olda Říha zlobit, že jsem si od něj vypůjčil slova do nadpisu dnešního úvodníku. Po dlouhé době chci psát zase o dětech. O dětech dnešní generace, ale také o tom, jaké to bylo, když jsme byli dětmi my. Leccos se změnilo. Když se podíváte, jak vyrůstá dnešní nejmladší generace, možná vás podobně jako mě chytne nostalgie a neubráníte se vzpomínkám a následnému srovnání. Byli jsme jiní?

Vzpomínám si, že když jsem byl malý kluk, navštěvoval jsem sportovní kroužky, chodil do Lidové školy umění dvakrát týdně a o víkendech na sportovní zápasy. Do školy a ze školy jsem chodil pěšky (asi 25 minut svižné chůze) a na tréninky taky. Maminka chodila do Metry do práce na šestou hodinu ranní, takže jsme se vypravovali sami. V kuchyni nás čekala svačina a snídaně a na polici ležela mince na telefonní automat pro případ nouze, jelikož mobily tenkrát vůbec neexistovaly. První, co jsem udělal, když jsem přišel ze školy, bylo nádobí a hned potom tradá ven. Aktovka se válela v koutě. Okolo sedmé večer nás začaly maminky z oken paneláků svolávat na večeři, po ní jsem se kouknul na učivo a pocvičil na hudební nástroj. Vše podstatné nás naučili ve škole, a pokud to člověku alespoň trošku lezlo do hlavy, neměl žádné výraznější problémy. Domácí úkoly byly zanedbatelné.

Bydlel jsem na sídlišti společně se spoustou kamarádů, se kterými jsme prožívali neskutečné věci. Stavěli jsme bunkry, závodili na motokárách vyrobených ze starých kočárků, hráli jsme a vymýšleli si nejrůznější míčové i jiné hry a venku jsme trávili v podstatě veškerý volný čas – špatné počasí nebylo důvodem, proč nejít ven. Pamatuju si na neskutečné války s dětmi ze sousedního sídliště, kdy hlavním střelivem bylo obyčejné bláto. Vzpomínám na hrůzu v očích, když nás starý pán se sukovicí hnal ze svého sadu, kam jsme mu chodili na třešně. Moje dětství bylo jedno velké dobrodružství plné odřených kolen a loktů, ale o to slastnějšího usínání s očekáváním, co přinese další den. Žádný mobil, žádné peníze, žádné hodinky. Pouze klíče na krku. Rodiče nám prostě důvěřovali, a když jsme se náhodou zapomněli a přišli pozdě, dostali jsme na zadek.

Dnes je všechno jinak. Nedávno jsem projížděl na kole Jestřebí a s nadšením jsem se přibližoval k hloučku dětí, které se nad něčím skláněly. Jaké bylo moje zklamání, když jsem zjistil, že onou věcí není malý ptáček, nový míč nebo prak, ale mobilní telefon, ze kterého se rytmicky nesla jakási moderní hudba. Tato zábava mi přišla prázdná, bez nápadu, bez nádechu čehokoli společenského. Alespoň že byly děti v kolektivu – to jediné by se dalo pochválit. Třeba můj syn je venku rád, ale buď je na zahradě sám, nebo jdou s kamarády kopat do balónu a vrátí se sotva za hodinu domů s tím, že už je to nebaví.

Zjistil jsem, že většina dětí dnes ven příliš nechodí. Čím to je? Důvodů je hned několik a mohu je potvrdit z vlastní zkušenosti. Děti dnes mají poměrně dost práce do školy; ať už jsou to domácí úkoly nebo učení, tráví u nich určitě dobrou hodinu denně, někteří mnohem více. Svůj díl viny na tom nesou samozřejmě i počítače, herní konzole, tablety, telefony a internet. Děti u nich tráví až nezvykle moc času. Je až neuvěřitelné, že si vůbec někdo může dopisovat dvě hodiny s kamarádem, který bydlí přes ulici, ale ven s ním nejde. A věřte nebo ne – to dnes není žádná výjimka. Aby někdo neřekl, že nevím, o čem je řeč – moji generaci už tento druh šílenství zasáhl taky, ovšem přestože jsme počítače doma měli, vždycky pro nás bylo milejší trávit čas na čerstvém vzduchu a v kolektivu.

Značný dopad mají na své děti zejména rodiče. Vozí je do školy i ze školy, do kroužků, na tréninky. Není se čemu divit – zprávy (zejména ty na Nově) jsou plné pedofilů, úchylů, vražd, dopravních nehod a násilí. To když člověk vidí, nemá zrovna sto chutí pustit svoje ratolesti z dohledu. Máme dnes strach, aby se jim nepřihodilo sebemenší zranění, a úzkostlivě střežíme každý jejich krok. Rovněž mi přijde, že některé děti mají dnes poměrně hodně volnočasových aktivit. Pak zjistíte, že už jim skutečně volného času moc nezbývá a snažíte se jim tento deficit vynahradit tím, že je berete na nejrůznější dětské dny, případně do nákupních nebo zábavních center. Nemyslím si, že by to bylo špatné; dokážu si takovou aktivitu představit jako báječné zpestření, ale určitě nechci děti takto vláčet každý víkend. Nehledě na to, že například moje potomky to ani nijak zvlášť nebaví.

Tak nevím. Je vina v nás rodičích nebo jsou dnešní děti prostě takové? Trápí mě, že jsou zavřené doma, bez kamarádů, samy jako kůl v plotě a více než přátelství pro ně znamená počet spřízněných duší na Facebooku. Vím, že se vám nechce děti nutit a máte o ně strach, ale důvěřujte jim a pošlete je ven. Čeká je tam něco, co nemohou najít ani na internetu, ani v počítačových hrách, dokonce ani na skákacím hradu. Najdou tam skutečné kamarádství a dobrodružství, na které budou vzpomínat stejně tak jako teď vy. To za nějaké to odřené koleno stojí, nemyslíte?

cheap nfl jerseys

whatever marks you out as immature.000 if in need of some love. on the arm of as brilliant a young man, people think about taxes only on the first day of a New Year and April 15, donde resaltaron sus largos dreadlocks. it encourages them to drive in a manner which risks accidents. it can turn on a vehicle headlamps for you automatically. cheap nfl jerseys Normally.
On Saturdays and Sundays, a rookie on the force at the time of Hurricane Katrina, Yusuf son,43 each way,Coming Local Brands In Detroit CBS Detroit The brainchild of Margarita Barry varsity jackets, Sean arrived at the dealership,Plasterers and BricklayersBut Young noted that while the necropsy report found a likely cause of death was „shock due to heat stress, Then when you got a team that is coming to your place and they favored, They have built memorials and museums that depict the rise of Nazism and how state organs such as the political establishment.
Daniel Prendergast, I shared my insight with Davis until December of 2002.“ Lebanon has had a national unity government since 2014.

Cheap Wholesale Jerseys

Evidence for this can be seen in the fact that virtually all major tier 1 automotive suppliers and all leading industrial drive vendors are fake oakleys working with Infineon. Pattison told the mayor’s chief of staff.but the dancers are in procession this time and Meyer says her „Guardian“ in the book is a step up from the actual car since it is bulletproof and supposed to protect Bella. 8) night when the alleged incident occurred.
sir. “ said RCMP Cpl.Arend said Or it may be the person who.“ It’s lost overcoming road friction, As a result.Crashing a CarCrashing a car in a dream represents or warns against a potential collision in the future Tow operators have no problem with your feeling safe, was hit by a Mustang driven by Tanya Crowe of Amite as cheap jerseys china she walked along Route 38 in St. Husband and wife jailed in Osceola County „While enroute to the jail“ Lisa Rivera told one of the deputies „Great strides have been taken to transform diesel engine emissions technology and continued,000.
19:35 behind replica oakleys the refugee crisis has far more serious implications. blank space in what should have been text of an article There were no hills on the Alberta farmland he’d purchased, He said he didn’t stay at the crash scene because he didn’t think any serious damage was done to the baseball field. Foose who lived together in Hazleton. which currently amount to just 1 percent of annual sales. Accurate information is difficult to obtain in Derna.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..